”Her er så flot”, udbryder Liudmyla Bulekhovets.”Grønt og frodigt året rundt. Det er godt for psyken, kan jeg mærke. I Ukraine er der lige nu sort – kulsort. Både i overført og bogstavelig forstand”, fortæller Liudmyla. Men for tiden er Liudmyla glad for at stå op om morgenen. Hun har nemlig, sammen med to andre ukrainske kvinder, Olga Shepeleva og Maria Rudenko, fået praktikplads hos Daniel i Dagli’Brugsen Gl. Rye.
Da Liudmyla ankom til Danmark i begyndelsen af året blev hun indkvarteret på det nedlagte plejehjem, Søkilde på Tulstrupvej i Ry, sammen med 80 andre ukrainske kvinder og børn. Frivillige hænder havde forinden knoklet for at gøre huset indbydende og hjemligt. Opstarten i Danmark har været hård, men Lindmyla er nu ved at have fundet sig til rette i en hverdag med dansk muld under fødderne – og en kort køretur til Dagli’Brugsen tre gange om ugen.
I Dagli’Brugsen Gl. Rye er deres opgave at sætte varer på plads, gøre rent, sørge for at holde orden og generelt hjælpe til, hvor der er brug for en ekstra hånd. ”Og hold nu op, hvor er de effektive,” siger Daniel Viese, uddeler i Dagli’Brugsen, der fra første dag oplevede tre selvstændige kvinder, der mødte op med et smil og gik til opgaverne uden en mine.
3 dage om ugen arbejder Liudmyla, Olga og Maria i Dagli’brugsen fra kl. 7.30 til 15. De to andre dage deltager de i et dansk sprogkursus i Skanderborg. ”Jeg er vild med dansk”, fortæller Liudmyla, som ikke kunne et eneste dansk ord, før hun kom hertil. Men allerede nu kan hun, med hjælp fra app’en ”Say Hi”, udtrykke enkelte sætninger på dansk. Når det bliver for svært, slår hun blot over i engelsk, som hun også bestrider nok til at kunne begå sig.
Liudmyla er talerør for Olga og Maria
Liudmylas bofæller og med-praktikanter, Olga og Maria, begår sig alene på ukrainsk. Derfor fungerer Lindmyla som deres talerør til butikken – og omvendt. Det var samarbejdet mellem Brugsforeningen TRYGs direktør, Thomas Dahl, og kommunens afdelingsleder Lars Schrøder, samt virksomhedskonsulent, Henning Øris Jensen, der ledte til ideen om, at ukrainerne kunne komme i praktik sammen tre og tre. På den måde kan vedkommende, som bestrider dansk eller engelsk, fungere som mægler mellem de to andre og virksomheden. ”Det er klart at sproget kan være en barriere. I de fleste tilfælde er du nødt til at kunne gøre dig forståelig på enten dansk eller engelsk for at kunne varetage et job. Men på den her måde giver vi ikke bare op på dem, som ikke kan sproget. Olga og Maria kommer nu ud blandt danskere, møder lokale borgere, hører medarbejderne tale dansk og opbygger på den måde gradvis mere forståelse for sproget. Med Liudmylas hjælp til at overlevere beskeder og opgaver, har vi stor gavn af dem,” fortæller Thomas Dahl.
Mere tid til sin søn
At arbejde i Dagli’Brugsen er for Liudmyla en stor fornøjelse. ”Jeg er blevet taget så godt imod. Daniel er en rar chef, medarbejderne er venlige og kunderne hilser pænt – og hvis de ikke kan engelsk, sender de mig et smil – vi smiler jo alle på samme sprog”, siger Lindmyla optimistisk. ”Men jeg savner mit gamle job i Ukraine, selvfølgelig gør jeg det. Jeg har i mange år arbejdet som logistik manager, og det var for mig naturligt at knokle døgnet rundt, alle ugens dage. Det gode er, at nu har jeg mere tid til at se min søn”. Liudmylas dreng er 5 år og går i børnehave inde på Søkilde, hvor de bor, mens Liudmyla er på arbejde eller på sprogkursus.
Praktikken løber frem til 31. januar. Hvad der skal ske herefter, må tiden vise. ”Det vigtigste jeg tager med mig, er al den erfaring, jeg opnår. Erfaring i arbejdet, erfaring med sprog og den danske kultur,” afslutter Liudmyla.
Fra venstre: Olga Shepeleva, Maria Rudenko, Liudmyla Bulekhovets